Carl Larsson-gården

Stugan Lilla Hyttnäs i byn Sundborn utanför Falun i Dalarna har blivit mer känd för svenska folket som Carl Larsson-gården. Här bodde makarna Carl Larsson och Karin Bergöö-Larsson mellan år 1889 och år 1912, och arbetade under den tiden med att förvandla stugan till ett hem som redan för sin samtid var vida känt. Idag är stugan tillgänglig för allmänheten, då den förvaltas av Carl och Karin Larssons släktförening. Föreningen bildades år 1946, och samma år skänktes stugan till föreningen av makarnas barn eller barnbarn, efter att föräldrarna dött. Idag är Carl Larsson-gården Dalarnas, om inte Sveriges, mest berömda konstnärshem, och lockar besökare från hela världen. Förutom makarnas mycket speciella inredning, som har varit motiv och bakgrund för många av Carl Larssons målningar, kan besökarna också se utställningshallen Kvarnen, med årliga konstutställningar eller andra kulturella evenemang. Det finns också ett komplett arkiv, i relation till Carl Larsson och stugan, i anslutning till gården, med bibliotek, fotografier och dokument, som är tillgängligt för forskare.

Lilla Hyttnäs kom i makarna Larssons ägo då Karins far, Adolf Bergöö, gav stugan till dem. År 1989 började de två att använda Lilla Hyttnäs som sommarstuga, men redan 1901 flyttade de dit med hela sin familj för att bo där permanent. Kanske berodde det på att Larsson redan vid ett tidigare besök i stugan hade insett att platsen påminde honom om Gréz-sur-Loing, en fransk by där Larsson haft sitt konstnärliga genombrott.Carl_Larsson_-_Stugan_-_Ett_hem_-_1899.tif

Direkt efter att de flyttat in började Carl och Karin att inreda Lilla Hyttnäs efter sitt eget tycke och smak, ett arbete som skulle pågå i tjugo år och förvandla stugan helt. Makarna Larsson var inspirerade av nationalromantiken och den brittiska Arts and Craft-rörelsen, och skapade ett ljust och luftigt hem med enkla möbler och klara färger, något som gick emot det dåvarande borgerliga modet i inredning, som förespråkade en tung och mörk inredningsstil. Något som Carl och Karin inte behövde ta hänsyn till när de inredde sitt nya hem var en tv-apparat, något som dominerar de flesta svenska vardagsrum idag. För att rama in tv:n, och göra den mindre framträdande, kan det vara bra att låta den stå på en dekorativ tv-bänk. Du hittar tv-bänkar för alla smaker på Furniturebox.se.