Så enkelt digitaliserar du din konst

Det ena måste inte utesluta det andra, du kan skapa din konst för hand och sedan digitalisera den med hjälp av modern teknik. Då får du både fysiska tavlor och digitala tavlor – perfekt inför nästa vernissage! De digitala versionerna kan du dessutom sälja som posters online. Med andra ord måste du inte enbart förlita dig på att sälja dina skapelser i gallerier och på utställningar.

Fota eller skanna konstverken?

Vare sig du vill skapa färgade eller svartvita posters finns främst två digitaliseringsmetoder du kan välja mellan: du kan antingen fota av eller skanna in konstverken. Det finns för- och nackdelar med båda metoderna, ändå brukar många landa i att det är enklast att skanna in en tavla så att man får den som en digital bildfil.

Alternativet är alltså att fotografera av konstverket. Då krävs rätt utrustning såsom blixt och objektiv, liksom bra ljussättningsmöjligheter. Samtidigt kan fotografering av en tavla återge konstverket fint.

Det finns bland annat foto- och konststudior som erbjuder digitalisering av konstverk mot en viss kostnad. Om du vill digitalisera konsten i ett kommersiellt syfte, exempelvis för att sälja posters under din utställning, kan det vara värt att investera i en sådan professionell digitalisering. Denna investering kan du trots allt dra av i skattedeklarationen.

Om inte studion du anlitar justerar den digitala filen i förslagsvis Photoshop kan du behöva göra detta själv. Faktum är att du också kan försöka fota eller skanna konstverken på egen hand och sedan redigera dem grundligt i Photoshop. Man kan alltid bättra på de digitala filerna med hjälp av ett bra bildredigeringsprogram.

Skapa digitala konstverk från början?

Du kan även skapa digitala konstverk från början, exempelvis grafiska svartvita posters som du målar i Illustrator eller Procreate. Genom att rita på en platta kan du använda ett slags digitaliserad penna, som hjälper dig skapa konst med samma precision du är van vid för hand.

Det finns nästan inget i bildväg som du inte kan skapa digitalt. Om du inte är så mycket för illustration kan du till och med hoppa över detta steg och i stället köpa färdig grafik. Då betalar du för användarlicenser, vilka ger dig rätt att skapa med grafiken och sälja kreationen vidare.

Det är inte alls ovanligt att posterdesign innehåller sådana här grafiska element. De är nämligen lättanvända, men kan ge fina resultat. Om du ska hålla i en konstutställning är det dock förståeligt att du hellre illustrerar från grunden själv, må det vara för hand eller digitalt.