”Alte Nationalgalerie” betyder ”gamla nationalgalleriet”, och är en del av Berlins nationalgalleri. Byggnaden är också just det den utger sig för att vara, nämligen Nationalgalleriets ursprungliga (det vill säga gamla) lokaler. Här visas neoklassiska, romantiska och impressionistiska konstverk, liksom konst från den tidiga modernismen och Biedermeierperioden.
Museet har en historia som sträcker sig till början av 1800-talet. Det var nämligen år 1815 som idén till att bilda ett nationellt galleri först dök upp. Denna idé växte sig allt starkare under 1930-talet, men man tog fortfarande inte initiativ till att skapa en byggnad för detta ändamål – 1941 drog man upp planer för en byggnad, men kom aldrig längre än så. Det var inte förrän 1861 som Nationalgalerie kan sägas ha grundats, då bankiren Johann Heinrich Wagener donerade 262 konsverk av både tyska och utländska konstnärer. Dessa verk utgör idag grunden för museets samling. Till en början kallades museet Wagenersche und Nationalgalerie, och samlingen visades upp i Adademie der Künstes lokaler. Två år efter museets grundande började dock arkitekten Friedrich August Stüler att arbeta på en byggnad åt museet, i form av ett romerskt tempel. Hans design byggde på en sketch av kung Fredrik Vilhelm IV av Preussen. Det tog honom två år och tre försök innan hans förslag till slut accepterades, och innan man hann ta det första spadtaget dog Stüler. Det föll därför på arkitekten Carl Busse att överse den slutgiltiga planeringen och byggnationen. Man började bygga 1867, och den 22 mars 1876 kunde man för första gången öppna museets nya lokaler för allmänheten, under insyn av kaisern.
Till en början fokuserade galleriet endast på att införskaffa preussisk konst, men detta slutade i samband med att Hugo von Tschudi blev föreståndare för museet 1896. Med risk för att ådraga sig kaiserns vrede började han nämligen förskaffa impressionistisk konst till museets samling.
Om du är en konstnär som hoppas att dina verk en gång kommer att visas upp på museum som Alte Nationalgalerie vet du att det kräver mycket arbete och tålamod för att uppnå det. Det kan då vara skönt att ha så lite annat som möjligt att tänka på, till exempel alla administrativa uppgifter som följer med att driva ett företag. Genom att låta Fakturino hjälpa dig med factoring får du en sak mindre att tänka på, och kan koncentrera dig på din konst.