Louvren

Louvren kan skryta med att vara världens mest välbesökta museum, och hade knappt 10 miljoner besökare under 2012. Det är också ett av världens största museum, med sin yta på 60 600 kvadratmeter och 35 000 föremål, från forntiden till idag. Museet är också en historisk plats i sig, då den ursprungliga byggnaden, Louvrepalatset, byggdes under sent 1100-tal under Filip II:s styre. Palatset var när det byggdes en fästning för att försvara Paris mot angrepp från vikingar, men har sedan dess byggts ut flera gånger under årens lopp för att bilda det palats som idag huserar Louvremuseet. Man kan dock fortfarande se resterna av fästningen i museets källare.

När Louis XIV valde att förflytta sitt residens till Versaillespalatset 1682 blev Louvrepalatsets enda syfte att förvara den kungliga konstsamlingen. Tio år senare, 1692, installerade sig två skolor i palatset: Académie des Inscriptions et Belles Lettres och Académie Royale de Peinture et de Sculpture. De skulle förbli där i hundra år, innan en omskakande händelse förändrade deras position: den franska revolutionen. Louvremuseet har varit tätt knuten till Frankrikes historia, och bär spår av den än idag, då det var i samband med den franska revolutionen som man beslutade att Louvren skulle göras till ett museum för allmänheten, för att visa upp Frankrikes konstskatter.Louvren 2

Museet öppnade således för allmänheten för första gången 1793. Museet ställde då ut en samling bestående av 537 tavlor, en siffra som skulle öka markant under Napoleons styre. Under denna period döptes museet till och med om till Musée Napoleón, men både namnet och många av de konstverk som han tillskansat sig skulle återgå (till sina rättmätiga ägare) efter hans förlust vid Waterloo.

De ikoniska glaspyramiderna, som nått extra berömmelse efter deras roll i Da Vinci-koden, tillkom inte förrän i slutet av 1980-talet, efter en renoveringsplan av den dåvarande franske presidenten François Mitterrand. Den stora pyramiden stod klar 1989, och dess motpart, den upp-och-nervända pyramiden, stod klar 1993. År 2002 kunde man se tillbaka och konstatera att antalet besökare hade dubblerats sedan pyramiderna invigdes.

En annan del av Louvren som spelade en roll i Dan Browns bok var Leonardo da Vincis porträtt av Mona Lisa, som redan innan boken kom ut var Louvrens kanske mest kända konstverk, och som hänger bakom en glasvägg i det mest fullpackade rummet i museet. Är du i Paris kan du dock inte gå miste om chansen att uppleva detta museum, som väl förtjänar sitt rykte och sina besökare.