Konst på tapeten

Att konst är något som hänger på väggen är minst sagt sant vad gäller en riktigt traditionsrik konstform: tapeten. Tapetindustrin är en traditionsrik gren i svenskt konstnärligt näringsliv som har djupa rötter i mönsterkonst och formgivning. Alla konstutställare och museiarbetare med planeringsansvar bör ge tapetens historia en genomlysning. Den är nämligen en riktig svensk kulturskatt.

Företag som Boråstapeter hör till Sveriges mest anrika varumärken. Väggarna i många svenska hem har prytts av tapeter från Boråstapeter, och många av oss har därigenom fått en personlig historia med deras ikoniska mönster av namnkunniga designers som Stig Lindberg och Arne Jacobsen. Med tanke på de starka minnen människor kopplar samman med betydelsefulla platser:https://svenska.yle.fi/artikel/2016/06/09/betydelsefulla-platser-vacker-minnen-till-liv som de hem de bott i genom åren, är det inte svårt att tänka sig att intresset för att veta mer om konstnärer och historia bakom den mönsterkonst som suttit på hemmens väggar är stort.

Kanske känner du som museiarbetare att du behöver motivera ditt konstnärliga tapetintresse för dina överordnade? Även om det är osannolikt att en konsthallschef inte ser det konstnärliga värdet i ikoniska mönsterarbeten, kan det finnas anledning att förkovra sig i den konstnärliga delen av tapetens historia inför planeringsmötet på museet.

På tapeten i Lindesberg

Du som arbetar med konst och konstutställningar kan inspireras av exempelvis Frövifors Pappersbruksmuseum i Lindesbergs kommun, som under 2020-2021 har utställningen På Tapeten om tapetens historia och arbetet bakom mönsterframtagning och produktion. Lindesbergs kommun beskriver utställningen som en spännande vandring i papprets värld. Utställningen visar historiska tapeter från 1700-talet ända fram till modern tid, och både de med konstintresse såväl som intresse av industrihistoria har nog något att hämta här.

Tapeter som konst

Av tydlig inspiration för många mönsterkonstruktörer på tapetsidan är den brittiska Arts & Crafts-rörelsen. Giganten William Morris, som hedrats med egen konstutställning på Millesgården i Stockholm, har haft stark påverkan på tapetdesigners för alla märken, med sin intrikat blommönstrade stil. Morris-inspirerade tapeter står helt på egna ben som konstuttryck, vilket gör dem intressanta på flera sätt – både som utställningsföremål och för den som inte vill lägga tid på att investera i tavelkonst till hemmet.

Konstnären Andy Warhols intresse för tapeter är ytterligare ett bevis på att tapeten är ett medium för starka konstnärliga uttryck. 1968 kläddes exempelvis Moderna Museet i Stockholm helt in i hans Cow Wallpaper, och även vid senare tillfällen har museet använt sig av hans tapetkonst för att kommunicera bilder:https://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/konstnaren-pa-nationalmuseum-och-moderna-museet/ av konstnärliga entreprenörer från flera sekler.