Guggenheim-museet i Bilbao

Guggenheim är ett namn som väcker respekt i konstvärlden. Solomon R. Guggenheim var en konstmecenat och samlare som avled i mitten av 1900-talet och lämnade efter sig en enorm samling av konst. Dessutom hade han startat upp en stiftelse – Solomon R. Guggenheim Foundation – som verkade för att konsten skulle få en central plats även i framtiden. Det har den sannerligen fått i Bilbao. Där var det nämligen stiftelsen som låg bakom tanken på att Guggenheim-museet skulle byggas – och det är idag stadens största och viktigaste landmärke.

Det första som slår besökaren när han eller hon besöker museet är byggnadens banbrytande arkitektur. Konstruktionen har fått motsvarigheter i hela världen och har blivit världsberömd. Det var arkitekten Frank Gehry som låg bakom konstruktionen och han har gjort sig känd som en arkitekt med förkärlek för det spektakulära. Därför är det kanske inte så konstigt att Guggenheim-museet i Bilbao har krökta väggar i silver som gör att byggnaden utan tvekan urskiljer sig från resten av landskapet. Det har gjort att många besökare kommer till museet bara för den vackra arkitekturens skull.Guggenheim-museet i Bilbao 1

Det är dock värt att gå in innanför dörrarna eftersom Guggenheim-museet alltid har flera utställningar av hög kvalitet. Vissa av dem är en permanent del av byggnaden och byts inte ut medan andra är tillfälliga utställningar och skiftar beroende på säsong. Till den förra kategorin hör den amerikanske konstnären Richard Serras konstverk Ormen. Den är otroliga 100 meter lång och upptar därmed en stor del av Guggenheim-museets yta invändigt. Utöver det väljer museet ofta att arrangera utställningar i tematisk stil, vilket gör att en besökare kan få se verk som alla tillhör en viss genre – som rysk eller kinesisk konst.

Guggenheim har inte bara gett alla internationella konstälskare ett nytt ställe att drömma om och vallfärda till. Det har också betytt att Bilbaos invånare har sett sin stad moderniseras. Regeringen i provinsen Baskien, som Bilbao tillhör, gick in med stora investeringar för att museet skulle bidra till stadens ekonomi – och det har den gjort. Den har skapat fler arbetstillfällen och fått snurr på ekonomin, vilket har gjort att fler har råd att köpa en lägenhet eller inredning som billiga badkar.