Vasamuseet i Stockholm

Sedan juni 1990 ligger detta museum vid Galärvarvet på södra Djurgården i Stockholm. Museet är statligt och här kan du se det som hittades vid bärgningen av regalskeppet Vasa, som förliste på 1600-talet. Efter att Anders Franzén upptäckte vraket förde han en lång kampanj om att det skulle bärgas, och så skedde 1961. Många sakerna som hittades under bärgningen var mynt och smycken. Vissa av dem kunde ha stämplar på sig som till exempel Wasapenningen där ena sidan hade en stämpel på skeppet och på andra sidan var det ett avtryck på ett lejonhuvud i profil och även årtalet 1960 finns stämplat på myntet.

Wasavarvet under 1960-talet
Innan Vasamuseet fick sin nya lokal vid Galärvarvet låg det i en provisorisk byggnad vid Liljevalchs konsthall, endast 300 meter från den nuvarande byggnaden. På 1960-talet byggdes Wasavarvet av betong och i glas, och ytterväggarna i blåskimrande korrugerad aluminiumplåt. Taket hade form av en markant bågformig siluett och i och med att fler detaljer kom på plats höjdes taket. Under de första åren fanns inga master på fartyget och däcken saknades. I slutet av 1988 revs den första byggnaden och 1990 fick fartyget som sagt sin nuvarande plats.

Nuvarande museibyggnaden
Efter en nordisk arkitekttävling om vem som skulle rita den nya byggnaden vann Månsson & Dahlbäck Arkitektkontor. Byggnaden placerades tvärsöver Stockholms skeppsvarvs stora torrdocka som ursprungligen är från 1878. Det var NCC som byggde museet och 15 juni 1990 invigdes det av kung Carl XVI Gustaf.

Vasamuseets vackra exteriörer gör besöken till en mäktig upplevelse och inredningen som består av en blandning av träpaneler har olika riktningar och de är färgsatta i svart, brunt, gult och falurött. Tvärsöver ingången finns en betongkonstruktion som är spetsig och den ska påminna om skeppets akterände. Invändigt möts man av naturmaterial, till exempel är golvplanken gjorda av såpat trä. Den färgsättningen som finns utvändigt förekommer även inne i byggnaden.