Världens mest besökta konstmuseum: Louvren

Louvren är Frankrikes största nationalmuseum och världens mest besökta museum. Louvren öppnade 1793 och är till ytan världens största konstmuseum. Det är känt för sina mästerliga konstverk såsom Mona Lisa av Leonardo da Vinci.

Museets historia började med att kung Filip II August (1180-1223) av Frankrike behövde skydda Paris från hotet av normander. Han beordrade därför byggandet av en ny fästning och på detta sätt började slottet Louvren uppstå. Numera har museet omkring 10 miljoner besökare per år. Följande lista presenterar några av museets viktigaste verk:

  • Den sista nattvarden: Den sista nattvarden är en originalmålning av Leonardo da Vinci som målades mellan åren 1495 och 1498.
  • Den sovande Hermafroditos: Det är en marmorskulptur som representerar en karaktär ur den grekiska mytologin, nämligen sonen Hermafroditos till Hermes och Afrodite.
  • Diana av Versailles: Detta är en ståtlig marmorstaty av den grekiska jaktgudinnan Artemis med ett rådjur. Det är en romersk kopia från 100- eller 200-talet.
  • Mona Lisa: Detta är ett mästerverk av Leonardo da Vinci från renässansen, närmare bestämt år 1503. Mona Lisa är tveklöst ett av museets viktigaste konstverk som likt en stämpel, stämplar ett genuint avtryck sinnet. Det är ett porträtt föreställande Lisa del Giocondo som var fru till sidenhandlaren Francesco Giocondo.
  • Nike från Samothrake: Detta är ett fantastiskt verk av grekerna som representerar Nike, den grekiska segergudinnan.
  • Stor sfinx av Tanis: Denna välbevarade sfinx är en skulptur i form av en egyptisk sfinx konstruerad år 2600 f.Kr.
  • Venus d’Arles: Denna skulptur från år 27 f.Kr representerar den romerska gudinnan Venus. Den presenterades och gavs till kung Ludvig XIV år 1681 på slottet Versailles.
  • Venus från Milo: 1820 hittades den berömda Venus från Milo på den grekiska ön Melos. Den är helt gjord av marmor och eftersom skulpturen förlorat sina armar har den fått många konstnärer att undra hur dess armar såg ut. Konstnären är okänd och verket dateras till omkring år 120 f.Kr.