Pradomuseet

Pradomuseet ligger i Spaniens huvudstad, Madrid, och är hem till en av de största permanenta konstutställningarna i världen. Konsten i museets samling kan dateras mellan 1100-talet och 1800-talet, och utgörs i grunden av konst som tidigare tillhörde den spanska kungliga familjen. Samlingen anses vara den främsta i sitt slag, det vill säga samlingar av spansk konst, och kan stoltsera med en stor mängd verk av klassiska konstnärer som Francisco de Goya, Diego Velázquez, El Greco, Peter Paul Rubens och Hieronymus Bosch. Totalt innehåller samlingen ungefär 7600 tavlor, 1000 skulpturer, 4800 tryck och 8200 teckningar, varför man utan problem skulle kunna tillbringa en hel dag på muséet utan att ha sett allt i detalj. Detta trots att en stor del av samlingen inte visas på museet, utan är utlånad till andra konstutställningar eller förvaras i lager.

Byggnaden som huserar Pradomuseet byggdes 1785 av arkitekten Juan de Villanueva, som även är känd för att ha rekonstruerat Plaza Mayor i Madrid efter branden 1790, och gett torget dess nuvarande utseende. Byggnaden designades och konstruerades på order av kung Karl III av Spanien, som avsåg att göra den till ett naturhistoriskt museum. Dess nuvarande funktion bestämdes av Karl III:s barnbarn, Ferdinand VII, som efter uppmuntran och påtryckningar från sin fru lät göra byggnaden till ett kungligt konst- och skulpturmuseum. Museet öppnade för allmänheten 1819, med baktanken att visa för resten av Europa att spansk konst kunde mäta sig med andra länders skolor.Pradomuseet 2

Vid den tiden innehöll museets samling totalt 1510 konstverk. Bland dem fanns redan då det mest kända konstverket i hela museet, Las Meninas av Diego Velázquez, som var hovkonstnär under Filip IV:s styre. Velázquez berikade inte bara Pradomuseets samling med sina egna verk genom att arbeta för den kungliga familjen, utan förde med sig konstverk av flera stora italienska mästare som även de nu finns i Pradomuseets ägo.

Pradomuseet har mellan 2 och 3 miljoner besökare varje år, vilket gör det till ett av de mest välbesökta museerna i världen. Det har definierats som en plats med den högsta koncentrationen mästerverk per kvadratmeter, och kan således sägas förtjäna sina många besökare. Tveka inte att besöka det du också, om du får möjlighet. Om du är konstintresserad, och vill starta din egen konstsamling hemma, kanske du vill börja med en tavla av nordiska konstnärer och designers? Det hittar du på Nordicdesigncollective.se.